6 semne că ai nevoie de un aparat dentar Află ce tip de aparate dentare ți se potrivesc: metalici sau de safir?

Viața e prea frumoasă ca să o petreci zâmbind puțin și cu reținere. E timpul să te bucuri de momentele frumoase, să zâmbești mai des.
Ai știut că aparatele dentare sunt utilizate de mai bine de 300 ani?
În timp ce citești, aproximativ 8 milioane de oameni poartă aparat dentar. Egiptenii îndreptau dinții pentru a se bucura de o dantură perfectă. Arheologii au descoperit mumii, care păreau să aibă confecționați „brackets” din intestine de animale. Scopul era unul pur estetic. Ba mai mult, și oamenii celebri aleg brackets. Însă, există o problemă… miturile răspândite despre aparatul dentar și durerea în timpul purtării.

Hai să descoperim 5 adevăruri despre aparatele dentare fixe:
Îndreaptă dinții nu doar la copii, ci și la maturi
Poți practica în siguranță orice tip de sport
Aparatul dentar nu este dureros
Poți consuma alimentele tale preferate
Aparatele dentare fixe reprezintă o metodă eficientă de îndreptare a dinților, însă dinții pot reveni la poziția inițială, dacă nu porți aparatul de contenție la indicația medicului ortodont.

Cât costă aparatele dentare în București? Cât timp trebuie să le port? Ce tip de brackets mi se potrivește? Voi putea mânca orice?
Știai că arcurile de sârmă pe care le folosim pentru îndreptarea dinților conțin nichel-titan, care a fost dezvoltat inițial de NASA pentru programul spațial ?
Deși a fost creat ca un metal rezistent la căldură pentru misiunile spațiale, a devenit varianta perfectă pentru îndreptarea dinților. Mulțumim NASA pentru rolul tău în ortodonția modernă!

Semne că ai nevoie de aparat dentar fix
1. Dinți strâmbi, înghesuiți sau goluri între dinți
2. Malocluzie (mușcătură incorectă)
3. Dificultăți în pronunțare
4. Dureri în maxilar
5. Respirație urât mirositoare
6. Dificultate de a trece ața interdentar

Dacă ai unul din aceste semne sau mai multe, atunci e recomandat să planifici o vizită la medicul ortodont și să rezolvi problema, care poate evolua nesatisfăcător. Dacă dinții sunt înghesuiți, atunci există riscul pătrunderii alimentelor în locuri greu accesibile și formării plăcii bacteriene, ce duce la apariția cariilor. Placa dentară adoră să se ascundă acolo, unde periuța de dinți și ața dentară nu poate ajunge. De aici apare și respirația urât mirositoare. Un număr mare de oameni se confruntă cu mușcătura incorectă, iar ca consecință e afectată funcția masticatorie. Toți mușchii maxilarului devin tensionați, inclusiv mușchii temporali, care generează dureri de cap. Dinții strâmbi pot provoca o varietate de probleme de sănătate și modificări ale stilului de viață. Vorbirea este una dintre părțile puternic afectate de malocluzie.

Care este vârsta potrivită?
Adevărul e că tratamentul ortodontic are succes la orice vârstă. Atât maturii, cât și copii pot purta aparat dentar. Mitul, precum că brackets sunt doar pentru adolescenți, încă mai circulă. Dacă te întrebi „Nu este prea târziu, ca să-mi îndrept dinții?”, atunci să știi că nu. Dacă întotdeauna ai visat să-ți îmbunătățești mușcătura și să ai o dantură perfect aliniată, dar nu ai purtat niciodată aparat dentar, nu e târziu pentru a beneficia de tratament ortodontic.
În prezent tot mai mulți maturi aleg să poarte aparat dentar din motive estetice, de sănătate sau la indicația medicului specialist. Dinții sunt poziționați în linie dreaptă, datorită sistemului ortodontic inovativ și specialistului profesionist.

Ce aparat dentar să aleg: metalic sau din safir?
Oamenii au diferite preferințe, vizavi de sferele vieții: culinare, vestimentare, hobby, lectură, muzică, sport. Atunci când alegi tipul de aparat dentar, este important ca acesta să corespundă stilului tău de viață. Prin urmare, medicii ortodonți pun la dispoziția pacientului diferite tipuri. Alegerea tipului de aparat dentar variază în dependență de: cât de severă este malocluzia (mușcătura incorectă), e necesar de făcut extracții dentare sau nu, termenul de purtare și cerințele estetice ale pacientului. Așadar, mai jos găsești caracteristicile și avantajele ambelor aparate.

Aparat dentar metalic

 • Cea mai populară și clasică metodă 
 • Rezistent și durabil 
 • Potrivit pentru copii și adulți
 • Dacă se desprind, poate fi lipit cu ușurință
 • Corectează chiar și cele mai complexe anomalii dentare
 • Accesoriu personalizat (alegi culoarea elasticelor la fiecare activare)
 • Preț accesibil

Aparat dentar safir

 • Aspect discret și practic invizibil
 • Nu își modifică forma sau culoarea
 • Material rezistent și fiabil (al doilea după diamant)
 • E universal, poate fi aplicat pacienților de orice vârstă
 • Corectează cele mai complexe cazuri dentare
 • Material biocompatibil și confortabil
 • Preț relativ accesibil

Aparat dentar metalic – fabricat din oțel inoxidabil de înaltă calitate, cel mai convențional sistem ortodontic. Aparatele dentare metalice sunt indicate pentru corectarea oricărei probleme legate de malocluzie (mușcătură incorectă, înghesuire, goluri între dinți, diastemă (spațiu anormal între dinții incisivi frontali), mușcătură încrucișată, etc).
Deși, acesta este cel mai econom sistem, este și cel mai puțin estetic. Prin urmare, e ales de adulți, adolescenți și copii pentru care estetica nu este atât de relevantă. Copiii sunt activi la proces, datorită alegerii culorii elasticelor în fiecare lună (atunci când vin la cabinetul stomatologic pentru activare). În acest fel, ei percep ortodonția ca pe un joc, ceea ce face procesul mai atractiv și mai plăcut.


Aparat dentar safir – se deosebește de cel din metal, la capitolul aspect estetic, fiind foarte puțin vizibil și adaptat culorii dinților. Un alt avantaj e că nu se pătează, având rezistență înaltă la alimentele colorate. Brackets de safir au apărut ca răspuns la solicitările adulților, care au nevoie de un tratament ortodontic, dar nu doresc ca acesta să interfereze cu viața cotidiană. Aparatul e mai discret și mai estetică pentru pacient. Așadar, dacă optezi pentru un aparat dentar transparent, atunci aparatul din safir constituie opțiunea excelentă.

Cum se montează aparatul ortodontic fix?
În prima etapă, pacientului i se efectuează o examinare clinică și o consultație.
Pentru a alege tratamentul eficient se iau amprentele dentare și se fac fotografii intraorale și extraorale.
Extracțiile dentare se fac după caz. Dacă vor fi necesare, atunci la o săptămână de vindecare după extracție, se va monta aparatul dentar fix.
Aparatul de îndreptare a dinților se fixează de către medicul ortodont. În centrul nostru stomatologic din București, această procedură este confortabilă și nedureroasă. Iată etapele:
1. Se efectuează o igienizare, iar dacă e cazul și – detartraj pentru curățarea suprafeței fiecărui dinte.
2. Se inserează un dispozitiv special de izolare a suprafețelor dentare, astfel încât obrajii și buzele să nu se atingă de dantură și să nu fie un obstacol în timpul fixării aparatului dentar ales.
3. Următoarea etapă e reprezentată de aplicarea unei soluții (acid ortofosforic) pentru a condiționa suprafața fiecărui dinte și a avantaja lipirea aparatului ortodontic fix.
4. După procedura de spălare și uscare a dinților, se aplică adezivul, care se fotopolimerizează timp de 25 secunde pe fiecare dinte.
5. Se aplică brackets pe spatele cărora se află un material de colaj, care la fel se fotopolimerizează 25 secunde, fiind un material foarte rezistent.
6. Se fixează arcul (sârma) din nichel-titan flexibil, care leagă fiecare bracket, imprimă mișcarea dinților pacientului și modulele (elastice) transparente sau colorate (în baza preferințelor pacientului).
În primele zile după montarea aparatului, vei avea un mic disconfort. Prin urmare, se recomandă să aplici ceară ortodontică pe brackets, până cavitatea bucală se obișnuiește cu prezența acestora.
La final de procedură, care durează până la o oră, medicul ortodont explică detaliat pacientului despre curățarea dinților și a aparatului dentar fix.
Te întrebi dacă tratamentul ortodontic este dureros? Se dovedește că nu. Cabinetele de ortodonție aplică soluții moderne, datorită cărora pacienții nu simt disconfort.

Cât timp trebuie să port aparatul dentar?
Toți cei care optează pentru un tratament ortodontic sunt curioși cât va dura ca timp. La urma urmei, acesta este un moment delicat, când trebuie să-ți schimbi ușor dieta și obiceiurile zilnice. În plus, se adaugă și vizitele lunare la medicul ortodont. Tratamentul ortodontic durează între 12 și 18 luni. Acesta este un termen destul de lung, dar rețineți că dinții se mișcă foarte încet. Termenul de purtare a aparatului dentar variază și depinde de următorii factori: vârstă, gradul de malocluzie (mușcătură incorectă), tipul de aparat, timpul de modificare a poziției dinților până la alinierea perfectă. Informația ce ține de termen, poate fi obținută de la medicul ortodont, care întocmește planul de tratament conform situației tale.

De ce trebuie să fac vizite de control în fiecare lună?
Vizitele de control sunt un element important al tratamentului ortodontic. Frecvența acestora depinde de tipul de aparat dentar ales de pacient. În cazul aparatelor dentare clasice, vizitele de control au loc la fiecare 4 săptămâni. Scopurile sunt: activarea aparatului ortodontic și verificarea progresului poziționării dinților. Vizitele sistematice la cabinetul ortodontic Dentus•Dentino din București vă permit să obțineți rezultate frumoase. Datorită faptului că medicul ortodont întărește sau slăbește ciclic presiunea exercitată de aparatul dentar asupra dinților, îndreptarea acestora se produce cu succes.

Igiena dentară în perioada purtării aparatului
Tratamentul ortodontic necesită responsabilitate și grijă maximă din partea pacientului. Trebuie să ai o igienă orală impecabilă. În caz contrar, tratamentul va dura mai mult decât era preconizat. Așadar, iată câteva sfaturi pentru a avea grijă de aparatul dentar:
1. Periajul minuțios și regulat este esențial, în caz contrar, poți deteriora smalțul dinților și provoca leziuni ale cavității bucale.
2. Asigură-te că practici o igienă de calitate: periuță și pastă de dinți, periuță interdentară, irigator bucal, apă de gură.
3. În primele zile vei simți o senzație de disconfort, dar aceasta va dispărea rapid, dinții tăi trebuie să se obișnuiască, să fie susținuți și să se miște treptat, modificându-și poziția conform planificării medicului ortodont.
4. Este posibil să întâmpini unele dificultăți la mestecat, prin urmare, sunt recomandate alimentele lichide precum piure de cartofi, supă etc. În cele din urmă, evită alimentele lipicioase sau dure.
Dacă respecți sfaturile medicului ortodont, vei observa imediat primele efecte. Purtarea aparatului dentar necesită curățarea minuțioasă a dinților și gingiilor. Igiena meticuloasă a cavității bucale minimizează riscul de apariție a cariilor.

Care e ultima etapă?
Ultima sută de metri spre zâmbetul la care ai visat, începe cu purtarea aparatului de contenție. Scopul său este de a stabiliza dinții și de a-i menține în poziția corectă. Acest lucru nu poate fi neglijat, din motiv că dinții tăi se pot reîntoarce la poziția inițială (ceea ce nu e bine). Retainerul se poartă până la doi ani. Din fericire, nu este vizibil.

Cât costă un aparat dentar?
Dacă ai dat o căutare pe Google: aparat dentar București sau brackets București preț, atunci să știi că costurile diferă în baza tipului de aparat dentar. Dacă ești gata să începi un tratament ortodontic, îți recomand să programezi o consultație la medicii noștri calificați în ortodonție, care investesc pasiune și efort spre obținerea rezultatului la care ai visat – dinți perfect aliniați. Treci imediat la o consultație virtuală!

Cât de des zâmbești?
Cercetările arată că copiii zâmbesc în medie de 400 de ori pe zi în comparație cu un adult fericit, care zâmbește de 40-50 de ori pe zi și cu un adult obișnuit care zâmbește doar de 20 ori pe zi. De ce este important zâmbetul? El e cheița de aur și salutul universal, apreciat și admirat de toată lumea. O simplă consultație la medicul stomatolog îți va aprinde dorința și încrederea de a zâmbi mai mult în public!

Hai să depunem un efort comun spre un rezultat fascinant. Formula e simplă: medic ortodont profesionist + pacient responsabil și grijuliu = dinți perfect aliniați și sănătoși. Programează acum o consultație gratuită, apelând la numărul
+40 748 972 972 sau efectuează o programare online.

Zâmbetul este stilul tău de viață!