6,5 obiceiuri vicioase pentru dantura ta
În timp ce eram la frizerie și îi explicam stilistului ce fel de tunsoare doresc, el mi-a răspuns cu o remarca surprinzătoare: ”Hai să încercăm, părul nu e dinte, va crește!”. Aceasta m-a făcut să fiu și mai atentă la igiena și sănătatea dinților mei.
Există o serie de obiceiuri proaste care distrug dinții. Citește-le și evită să le mai practici:
Periaj dentar efectuat incorect
Nu peria dinții în poziția orizontală. Periază vertical, la 45 grade, de la gingie spre dinte. Efectuează mișcări circulare, delicate și minuțioase. Nu peria cu presiune, deoarece poți inflama gingiile și distruge smalțul dentar.
Iată factorii ce împiedică efectuarea periajului calitativ: periuța de dinți are peri tari și este prea mare, nu cureți limba, nu schimbi o dată la 3 luni periuța, folosești o pastă de dinți nepotrivită situației tale, nu periezi dinții suficient (recomandat 3-5 min.).
Consumul alimentelor acide în cantități mari
Mâncărurile acide duc la erodarea smalțului dentar, ulterior la apariția cariilor. Structura dintelui devine poroasă, microorganismele patogene care distrug dentina pătrund ușor.
Pentru a menține sănătatea și a neutraliza acțiunea acizilor, nu trebuie să renunți complet la alimentele preferate: doar clătește gura după masă. Bea sucuri și băuturi din fructe cu paiul. Pentru a neutraliza pH-ul acid, servește de exemplu murături cu carbohidrați, carne sau pește.
Ronțăiala
Obiceiul de a ronțăi gustări crocante, nuci, semințe, biscuiți și alte alimente tari duce la tocirea dinților frontali și la apariția fisurilor pe dinți. Ritmul alert de viață ne face să luăm o gustare pe fugă, însă toate acestea sunt dăunătoare și periculoase pentru dinți. Alimentele solide, uscate pot răni gingiile și deteriora smalțul. Microfisurile de pe suprafața dinților, care nu se văd cu ochiul liber reprezintă o condiție aproape perfectă pentru dezvoltarea rapidă a cariilor.
Mușcarea obiectelor dure
Mușcarea și deschiderea obiectelor dure cu dinții poate duce la distrugerea smalțului, formarea fisurilor, dezvoltarea malocluziei, ciobirea dintelui și, uneori, la ruperea acestuia.
Acest pericol îi așteaptă pe cei care deschid sticlele cu dinții, sparg nucile, semințele, mușcă pixuri și creioane sau rup etichetele de la haine.
Utilizarea scobitorilor
Scobitorile sunt prezente peste tot: acasă, în cafenele și restaurante, hotele, etc. Stomatologii nu recomandă utilizarea lor. Acestea pot inflama gingia și lăsa particule de alimente, care se vor acumula între dinți. Ulterior vor apărea carii, care nu se văd cu ochiul liber, afectând doi dinți concomitent.
Există modalități mai blânde de a elimina resturile alimentare blocate în spațiul interdentar: ață dentară, irigator bucal, periuțe interdentare.
Consumul excesiv de dulciuri și carbohidrați
Consumul de dulciuri și carbohidrați reprezintă un pericol pentru sănătatea dinților, contribuind la formarea plăcii bacteriene și la apariția cariilor dentare. Crește riscul de apariție a gingivitei și a altor afecțiuni dentare. Așadar, limitează consumul de dulciuri și carbohidrați, practică o igienă orală adecvată și efectuează vizite regulate la dentist.
Albirea dinților în condiții casnice
Principalul dezavantaj al albirii dinților acasă este eficiența scăzută și efectele secundare: distrugerea smalțului, sensibilitate crescută a dinților, arsuri ale gingiilor și reacții alergice.
Albirea dinților la domiciliu poate fi periculoasă. Din cauza folosirii bicarbonatului de sodiu sau a peroxidului de hidrogen, suprafața smalțului dentar se distruge considerabil. E un proces ireversibil, astfel după distrugere, stratul superior de smalț nu poate fi restaurat.
Vă recomandăm să apelați la medicul stomatolog pentru această procedură. Albirea dentară profesională la cabinet este sigură, oferă rezultat imediat, fiind efectuată de medicul stomatolog. În plus, procedura de albire la cabinet este personalizată în funcție de nevoile și gradul de sensibilitate a fiecărui pacient.
Stomatologul poate ajusta concentrația agentului de albire și durata tratamentului pentru a obține rezultate optime și a minimiza disconfortul.
Aveți grijă de dantură!
Pentru a menține o dantură sănătoasă și frumoasă este important să evităm aceste obiceiuri vicioase și să efectuăm o igienă dentară corespunzătoare, să avem o alimentație echilibrată și să vizităm regulat medicul stomatolog la București, Bd. Ion Mihalache 62, Centrul Stomatologic Dentus• Dentino!
Comments are closed.
Contacte
- Bd. Ion Mihalache 62, București
- 0310054444
- info@dentusdentino.ro
-
L-V 09:00-18:00
Sâmbătă 09:00-15:00